Zbornik radova Pravnog fakulteta, Novi Sad
2022, vol. LVI, br. 4, str. 965-981
jezik rada: srpski
Originalni naučni rad
udk: 006.3:[339.54:061.1(100)
doi:10.5937/zrpfns56-41276
Autor:
Drago Divljak
Univerzitet u Novom Sadu
Pravni fakultet u Novom Sadu
d.divljak@pf.uns.ac.rs
ORCID ID: 0000-0001-7698-0189
Sažetak:
U radu se razmatra pravni značaj standarda bezbednosti hrane u pravu STO. U tom okviru, zadatak je da se utvrdi formalna normativna osnova i konceptualni pristup ovoj materiji. Predmet detalјnijih analiza će biti bitne odrednice ovog pristupa, a posebno proces harmonizacije i status međunarodnih standarda u pravu STO. Isto tako, rad ima za cilј da utvrdi efektivne rezultate pravila STO u ovoj oblasti, kao i njihove domašaje i ograničenja a to se posebno odnosi na proces harmonizacije i primene međunarodnih standarda.
U oblasti bezbednosti hrane, u pravu STO se putem Sporazuma o primeni sanitarnih i fitosanitaranih mera kreira realističan normativni sistem zasnovan na pravilima koja osiguravaju sigurnost i predvidlјiv pristup hrane na međunarodnom tržištu, uz prioritetno poštovanje zdravlјa lјudi i bezbednosti hrane. U sadržinskom pogledu, vodeća uloga država u ovoj oblasti se ne isklјučuje, ali se ona nadograđuje alternativnim rešenjima za olakšano odvijanje međunarodne trgovine, posebo snažnim podstcajem harmonizacije i normativnim priznanjem i uređenjem statusa međunarodnih standarda.
Iako se dati pristup STO svakako može pozitivno oceniti, on nije jednoznačan i suočen je se ograničenjima i izazovima, posebno u kontekstu Codex standarda kao osnovne međunarodne referentne tačke u oblasti bezbednosti hrane. Stoga je nužno ovaj normativni sistem doraditi, međusobno uskladiti i posebno precizirati da bi se izbegle negativne imlikacije neodređenosti nekih od pravila, čime bi se efektivnost ovih pravila podigla na viši nivo.
Ključne reči:
Standardi bezbednosti hrane, pravo Svetske trgovinske organizacije, Sporazum o primeni sanitarnih i fitosanitranih mera, Codex Alimentarius, harmonizacija, međunarodni standardi.