Ceo tekst rada:

Preuzimanje rada u pdf formatu

Zbornik radova Pravnog fakulteta, Novi Sad

2013, vol. XLVII, br. 1, str. 209–227

jezik rada: srpski

Pregledni članak

udk: 502/504:366.5]:061.1EU(497.11)

doi: 10.5937/zrpfns47-3681

Autor:

Dr Magdolna Sič, vanredni profesor

Univerzitet u Novom Sadu

Pravni fakultet u Novom Sadu

Sažetak:

U Evropskoj uniji počev od prošlog veka odvija se proces
harmonizacije i objedinjavanja prava o bezbednosti hrane radi zaštite
zdravlja potrošača. Prema ovim pravilima, učesnici u proizvodnji i prometu
hrane, treba da poštuju propisana pravila u svakoj fazi proizvodnje
„od njive do trpeze“. Poštovanje propisa se bazira na samokontroli i
odgovornosti samih preduzetnika (i pravnih lica), a podleže i javnoj kontroli
organa države članice kao i organa EU, sa odgovarajućim sankcijama.
U Republici Srbiji posle potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i
pridruživanju, došlo je do usklađivanja propisa sa pravom EU. To, međutim,
nije dovoljno. Potrebno je razviti i samokontrolu proizvođača, kao i
organizovanu i odgovornu javnu kontrolu, ne samo zbog toga što je to
uslov za izvoz prehrambenih proizvoda na evropsko tržište, ili za članstvo
u EU, već i radi obezbeđivanja bezbedne hrane na unutrašnjem tržištu.

Ključne reči:

zaštita životne sredine; bezbedna hrana; zaštita potrošača;
pravo o hrani u EU; pravo o hrani u Srbiji