Ceo tekst rada:

Preuzimanje rada u pdf formatu

Zbornik radova Pravnog fakulteta, Novi Sad

2014, vol. XLVIII, br. 4, str. 185–199

jezik rada: engleski

Originalni naučni rad

udk: 366.5(497.11)

doi: 10.5937/zrpfns48-7583

Autori:

Dragan Vujisić, Ph.D., Associate Professor

Univerzitet u Kragujevcu

Pravni fakultet u Kragujevcu

Borko Mihajlović, asistent

Univerzitet u Kragujevcu

Pravni fakultet u Kragujevcu

Sažetak:

Pravno regulisanje genetski modifikovane hrane direktno utiče na potrošače, s obzirom da su oni ti koji se svakodnevno susreću sa genetski modifikovanom hranom u supermarketima. Na početku rada, autori ukazuju na to da postoje velike razlike u pravnom regulisanju genetski modifikovane hrane u SAD i EU. Te razlike za posledicu imaju razlike u pravnim režimima označavanja između ova dva sistema pravnog regulisanja genetski modifikovane hrane. Autori razmatraju nekoliko faktora od kojih zavisi efikasnost pravnog režima označavanja i uticaj oznake na faktičko ostvarivanje osnovnih prava potrošača. Autori će u radu analizirati te faktore: složenost oznake, usvajanje pozitivnog ili negativnog režima označavanja, opredeljivanje za obavezni ili fakultativni režim označavanja itd. U zaključku autori će dati preporuke srpskom zakonodavcu i predloge za usvajanje novih rešenja u važećoj zakonskoj regulativi, koja će unaprediti ostvarivanje osnovnih prava potrošača u vezi sa genetski modifikovanom hranom.

Ključne reči:

genetski modifikovana hrana, potrošač, pravni režim označavanja genetski modifikovane hrane, osnovna prava potrošača