Zbornik radova

MORALNI KRSTAŠKI POHOD DRŽAVE NA SPAVAĆU SOBU: PREKRŠAJ PROSTITUCIJE U NOVOM ZoJRM

Ceo text rada:

Preuzimanje rada u pdf formatu

Zbornik radova Pravnog fakulteta, Novi Sad

2016, vol. L, br. 2, str. 493–512

jezik rada: srpski

Originalni naučni rad

udk: 343.544:17

doi: 10.5937/zrpfns50-12182

Autor:

Dr Branislav R. Ristivojević, vanredni profesor

Univerzitet u Novom Sadu

Pravni fakultet u Novom Sadu

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Sažetak:

U radu pisac istražuje novi ZoJRM i odredbe o tzv. moralnim prekršajima u njemu. Među njima kao najrevolucionarniju prepoznaje novu radnju izvršenja u starom prekršaju prostitucije. Ovom novinom ZoJRM širi oblast prekršajne odgovornosti, pored same prostitutke i na korisnika njenih usluga.
Pisac prvo upućuje načelnu kritiku krivičnom ili prekršajnom pravu kada pokušavaju da moral pretvore u zaštitni objekat, što je u nauci već opšte mesto. Zatim istražuje kakvo je moralno shvatanje zaštićeno ovim prekršajem uz zaključak da ono zalazi u oblast u kojoj sloboda građana nikako ne bi smela da bude narušena – oblast dobrovoljnog polnog odnosa dva lica. Iz ovog razloga, pisac pomalo šaljivo, upozorava nazivom rada da će država morati da izvrši moralni krstaški pohod na spavaću sobu, ako želi da dosledno sprovodi ove odredbe.
Pisac u radu razobličava i poreklo ovog moralnog stava, on dolazi iz društava sa nadmoćnom protestantskom verskom etikom kao moralnom osnovom, kao i njegovu genezu, koju vidi u zaoštravanju polnog morala do koje dolazi u industrijski društvima u razvoju u drugoj polovini XIX veka. Pisac zaključuje da su našem društvu i nama svojstvenom moralnom stavu ovakvi tuđi moralni kalemovi nepotrebni, naročito ako se ima u vidu da su upravo u zemlji njegovog porekla, SAD, odavno odbačeni i označeni kao simboli represije i neslobode.

Ključne reči:

prostitucija, moralnost, javni red i mir, prekršaji, seksualnost.

Pretraga