Zbornik radova

Poštovane kolege nastavnici i saradnici,

Osnovni cilj koji je Uredništvo Zbornika radova, u saradnji sa rukovodstvom Fakulteta, postavilo za naredni period jeste da se izborimo da sačuvamo kategoriju M24. Zato je potrebno da dodatno podignemo kvalitet našeg časopisa.

Jedan od najvažnijih (spoljnih, kvantitativnih) kriterijuma kategorizacije časopisa jeste citiranost objavljenih radova. Prva mera koju želimo da sprovedemo u tom cilju jeste poboljšanje vidljivosti radova. Sa zadovoljstvom vas obaveštavam da je od danas na internet-adresi http://zbornik.pf.uns.ac.rs u funkciji novi internet-sajt Zbornika radova koji je, još uvek, u fazi razvoja i testiranja.

Novi sajt daje jednoobrazan prikaz svih brojeva Zbornika i radova pojedinačno, što olakšava pristup željenim informacijama.

Sajt je ispisan latiničkim pismom da bi se poboljšala dostupnost kod pretraživanja, s tim da će radovi za čitanje biti dostupni na ćirilici i na latinici.

Svi radovi unutar jedne sveske su elektronski razdvojeni, tako da je sada moguće pristupiti pojedinačno svakom od njih. Takođe, kod svakog rada su izdvojeni osnovni podaci (naslov, sažetak, ključne reči, udk i doi broj itd.). Trenutno je moguće preuzeti svaki pojedinačni rad u pdf formatu u ćiriličkoj verziji (biće dostupna i latinička verzija).

Na sajtu su dostupni brojevi Zbornika radova izdati od 2011. godine, a uskoro očekujemo da budu dodate i sveske objavljene u periodu 2006-2010. godine. U poslednjoj fazi (ugrubo, pola godine do godinu dana), nastojaćemo da na sajt postavimo sve radove od 1966. godine, što je izuzetno obiman posao.

Na sajtu je moguće preuzeti uputstva za pisanje radova i pravilnik o citiranju i recenzentski obrazac, i to na srpskom, engleskom i nemačkom jeziku.

U budućnosti planiramo da za sve autore sa Fakulteta napravimo stranicu na Vikipediji (srpska i engleska verzija), te da tamo navedemo do sada objavljene radove u našem Zborniku. Time će se vidljivost sajta Zbornika radova prilikom pretraživanja značajno uvećati.

Molimo sve kolege da svoje ideje, predloge i sugestije u vezi sa poboljšanjem vidljivosti i uopšte kvaliteta časopisa prenesu usmeno ili u elektronskom obliku članovima Uredništva ili menadžeru časopisa.

Srdačan pozdrav,

glavni urednik

Slobodan Orlović

Pretraga